Domowy Burger!

Dziś mam do zaprezentowania przepis na szybki i smaczny obiad (nie koniecznie zdrowy 😉 ). Przedstawiam przepis na domowe burgery.

Składniki

  • 400 g mięsa z łopatki wołowej
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • paczka sałat (rukola, sałata itd).
  • pomidor
  • ser żółty
  • 2 lub 4 bułki (w zależności od wielkości)
  • olej
  • keczup

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Włączamy piekarnik aby się nagrzewał.
  2. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i ew dodatkowo przyprawami, które lubimy po czym ugniatamy tak jak na kotlety mielone. Ważne nie wolno solić mięsa przed smażeniem.
  3. Formujemy z uzyskanej masy okrągłe kotlety. Można użyć do tego celu specjalne formy do burgerów lub ręcznie uformować okrąg i ew nożem „wyprostować krawędzie”.
  4. W między czasie do rozgrzanego piekarnika wkładany rozkrojone bułki aby były bardziej chrupiące i ciepłe.
  5. Przygotowane wcześniej kotlety smażymy na patelni polanej olejem roślinnym. Do smażenia burgerów można użyć również patelni grillowej lub grilla elektrycznego.
  6. Usmażone kotlety solimy.
  7. Wyciągamy gorące bułki i już wedle uznania składamy burgera w jedną całość.
  8. Ja zwykle na spód daję sałatę lub rukolę, później kotlet, plaster żółtego sera oraz na wierzch pomidor i cebulka. Całość polewam keczupem lub sosem do burgerów (dostępne np w biedronce).

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Łącznie: 30 min

Danie dla 2-4 osób.

Zdjęcia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *