Placki ziemniaczane z blendera!

Placki ziemniaczane to szybki i prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie przy plackach ziemniaczanych, ziemniaki należy zetrzeć na tarce ręcznej lub robocie kuchennym. Ja natomiast proponuje wykorzystać do tego celu blender, który dokładnie rozdrobni ziemniaki i dzięki termu ich konsystencja po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Polecam spróbować! Poniżej przedstawiam przepis.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Opcjonalnie:

  • śmietana

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Obieramy ziemniaki oraz cebulę i kroimy je na mniejsze kawałki (tak aby zmieściły się do blendera)
  2. Zmieszane kawałki ziemniaków oraz cebuli wrzucamy do blendera i wszystko mieszamy na „krem”.
  3. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 jajka i całość doprawiamy pieprzem i solą.
  4. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie wszystkich składników.
  5. Rozgrzewamy patelnie polaną olejem.
  6. W zależności od naszych preferencji co do wielkości placków, przygotowaną masę wylewamy na patelnie i przypiekany placek z obu stron. Ja do tego celu używam małej chochli.
  7. Placki warto po usmażeniu położyć na papierowy ręcznik tak aby pozbyć się trochę zbędnego tłuszczu.
  8. Placki podajemy ze śmietaną lub jakimś sosem 😉

Smacznego!

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Łącznie: 30 min

Danie dla 2-4 osób.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *