Babeczki z kremem i owocami

Kruche babeczki z kremem oraz owocami to dla mnie bardzo miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa 😉 Poszukując tego smaku wertując różnego rodzaju przepisy znalezione w internecie znalazłem ten, który moim zdaniem najlepiej odzwierciedla ten smak… Poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na kruche babeczki.

Składniki

Kruche babeczki

  • 2 żółtka jajka
  • 200 g masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • sól

Krem:

  • 250 g śmietany kremówki (30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100g białej czekolady ( 1 tabliczka)

Opcjonalnie:

  • owoce np. winogron, brzoskwinie, banany, ananas, kiwi itd.
  • jakaś posypka typu wiórki z czekolady, groszki itd.

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Przygotowujemy stolnicę.
  2. Przesiewamy 300 g mąki na stolnicę i dodajemy odrobinę soli.
  3. Schłodzone masło kroimy na małe kawałki i wykładamy je na stolnicę z mąką.
  4. Szerokim nożem siekamy masło tak aby powstała konsystencja przypominająca kruszonkę.
  5. Następnie dodajemy do tak wymieszanych składników cukier puder oraz żółtka jajek i całość ugniatamy.
  6. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulkę i owijamy folią spożywczą po czym na 30-40 min ciasto ląduje w lodówce.
  7. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 3mm. Aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy warto posypywać ją mąką.
  8. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy przy użyciu np kubka lub foremki koła. Ważne aby średnica była większa niż średnica używanych foremek.
  9. Następnie należy roztopić trochę masła i wysmarować nim przy pomocy np pędzelka nasze foremki.
  10. Przygotowane foremki należy wylepić przygotowanymi uprzednio „plackami” ciasta.
  11. Następnie warto schłodzić wszystkie foremki przez około 40-60 min w lodówce.
  12. Ostatnim krokiem jest rozgrzanie piekarnika do około 200 stopni, wstawienie przygotowanych babeczek i oczekiwanie aż się zarumienią (u mnie to trwa około 15-20 min).

Przygotowanie kremu:

  1. Rozpuścić tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej (do miseczki wkładamy czekoladę i miseczkę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą).
  2. Wystudzoną czekoladę (temp. pokojowa) mieszamy mikserem z serkiem mascarpone.
  3. W oddzielnej misce ubić śmietanę.
  4. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej serek mascarpone z czekoladą ciągle mieszając (ja używam miksera z obrotową miską).

Babeczki wypełniamy kremem i na wierzch układamy owoce lub inne dodatki 😉

Smacznego!

Zdjęcia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *