Tort bezowy

Większość z nas lubi słodkości. Idealnym pomysłem na coś słodkiego jest tort bezowy. Może nie robi się go ekspresowo szybko, jednak jego smak rekompensuje dłuższy czas przygotowywania! Poniżej przedstawiam przepis na tort bezowy z kremem i brzoskwiniami, który był serwowany na Wielkanoc (idealnie nada się również na Święta Bożego Narodzenia czy też Urodziny) 🙂

Składniki

Beza:

  • 6 białek z jajek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Krem:

  • śmietana 30% 330 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • 1 szklanka cukru pudru

Pozostałe:

  • brzoskwinie w syropie (puszka)

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

Przygotowanie bezy:

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera (ja korzystam z miksera z obrotową miską i sprawdza się wyśmienicie).
  2. Pod koniec ubijania powoli dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz troszkę soli.
  3. Ubitą pianę przekładany do metalowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i staramy się uformować z niej okrąg.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni po czym wstawiamy naszą blaszkę z bezą i temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy około 90 minut.
  5. Bezę należy zostawić w piekarniku do czasu jej wystygnięcia!

Krem:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli śmietanę 30%, serek mascarpone oraz szklankę cukrupudru.
  2. Całość ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Tort:

  1. Wystudzoną bezę smarujemy przygotowanym kremem.
  2. Na wierzchu  dekorujemy owocami.

Smacznego!

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenie: 90  min

Zdjęcia:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *