Domowa pizza

Domowa pizza ;)? Czemu nie! Przedstawiam przepis na domową pizze! Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo dobra w smaku. Ciasto nie jest typowo włoskie (coś ala guseppe) dlatego też jak lubicie eksperymentować to polecam zrobić pizze samodzielnie. Idealna na obiad lub kolację!

Składniki

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży (temp pokojowa)
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ew olej
  • sos pomidorowy/ketchup

Dodatki:

  • czarne/zielone oliwki
  • kukurydza
  • cebulka prażona
  • pieczarki
  • szynka w plastrach
  • salami w plastrach
  • ser żółty (może być Edamski)
  • kulka mozzarelli

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

W pierwszej kolejności należy przygotować tzw rozczyn.

Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mąki oraz 1 płaską łyżką cukru. Całość dokładnie mieszamy po czym odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ciasta. Jeżeli wszystko zostało wykonane prawidłowo rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2,5-3 krotnie. Jeżeli tak się nie stało konieczne będzie rozpoczęcie przygotowania rozczynu od nowa.

A teraz przejdźmy do wyrabiania ciasta na naszą pizze.

  1. Do miski przesypujemy mąkę z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz 1 łyżeczką soli.
  2. Na środku robimy wgłębienie po czym wlewamy w to miejsce wcześniej przygotowany rozczyn.
  3. Przy pomocy łyżki zagarniamy mąkę do środka po czym całość mieszamy przez 2-3 min.
  4. Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta ręką poprzez jego zagniatanie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej oraz elastycznej masy.
  5. Odstawiamy wyrobione ciasto ma około 1 godzinę i czekamy na jego wyrośnięcie. Miskę z ciastem należy przykryć ścierką.
  6. Blachę naszego piekarnika wykładamy papierem do pieczenia oraz smarujemy papier delikatnie oliwą.
  7. Smarujemy dłonie oliwą i nasze ciasto rozciągamy na blaszce, nadając mu okrągły kształt.
  8. Wierzchnią warstwę smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem. Następnie kładziemy własne składniki. W moim przypadku są to plastry szynki oraz salami, oliwki, kukurydza, prażona cebulka. Praktycznie na pizze można położyć to co się lubi 😉
  9. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 250 stopni.
  10. Pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) i pieczemy przez około 10-15 minut

Smacznego!

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Łącznie: 30 min

Danie dla 2-4 osób.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *