Kurczak w marchewce

Lubisz pierś z kurczaka ;)? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Do jego przygotowania potrzeba jedynie 5 składników, a dzięki jego prostocie będzie go mógł wykonać praktycznie każdy 😉 Smaczne połączenie marchewki z kurczakiem. Danie idealne na niedzielny rodzinny obiad. A więc zaczynajmy…

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 dużych marchwi
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 torebka ryżu (100g)
  • przyprawa do kurczaka

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego na „większych oczkach”.
  2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, może być np w kostkę lub paski (wedle upodobań) po czym przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Jeżeli mamy czas to warto taką pierś z kurczaka przygotować dzień wcześniej aby mięso nasiąkło przyprawami ale nie jest to wymóg konieczny.
  3. Wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wrzucamy naszą tartą marchewkę.
  4. Górę smarujemy majonezem po czym zamykamy naczynie.
  5. Nasze naczynie wstawiamy do piekarnika na około 70 minut w temperaturze 200 stopni.
  6. Finito! Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 70 min
Łącznie: 90 min

Danie dla 2-4 osób.

Zdjęcia

One Comment on “Kurczak w marchewce”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *