Ciasto Pleśniak z dżemem morelowym

Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchego ciasta z lekką pianką i słodkim dżemem to coś niesamowitego 😉 Samo ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i składa się z popularnych w polskiej kuchni składników a więc spokojnie można je zrobić na niedzielny podwieczorek. Jest ono również idealne na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocne, ale również i na każdą inną okazję gdy potrzebujemy upiec smaczne ciasto. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 średnich jajek (7-8 jeżeli chcemy większą piankę, jednak zostają wtedy żółtka na jajecznice ;))
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 słoik dżemu z moreli (dowolny dżem, ja akurat miałem z moreli ale każdy inny też będzie dobry np z czarnej porzeczki)

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Kroimy kostkę dobrze schłodzonego masła na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. Całość miksujemy mikserem a w przypadku gdy nie mamy miksera to możemy posiekać składniki na stolnicy, tak jak w przypadku robienia kruszonki.
  3. Do przygotowanego ciasta dodajemy żółtka z 6 jajek oraz dodajemy śmietanę i wszystko miksujemy lub „siekamy”.
  4. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje należy podzielić je na dwie części (jedną powinna być trochę większa na spód ciasta).
  5. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią większą część ciasta (rozciągamy ciasto na cała powierzchnie formy).
  6. Pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce (grube oczka) i razem z uprzednio przygotowaną formą z ciastem wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  7. Białka z 6 jajek (jeżeli pianka ma być większa to z 8) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej stopniowo szklankę cukru. Ponownie ubijamy do momentu uzyskania gęstej piany. Tak przygotowaną pianę dodatkowo miksujemy z mąką ziemniaczaną.
  8. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
  9. Na spód ciasta wykładamy słoik dżemu, następnie na dżem wykładamy przygotowaną pianę z białek, natomiast na sam wierzch kruszymy uprzednio starte ciasto.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
  11. Aby pianka nie opadła należy przestudzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *