Wafle krówkowo-porzeczkowe



Co zrobić gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu na pieczenie ciasta ;)? Polecam zrobić wafla z masą krówkową oraz powidłami porzeczkowymi. Masa nadaje waflowi słodki posmak, natomiast powidła porzeczkowe idealnie dokładają do całości posmak lekko kwaskowaty co sprawia, że takie wafle są po prostu wyśmienite! 😉 Przepis jest banalnie prosty dlatego każdy spokojnie jest w stanie takowy zrobić. Do przygotowania wafla potrzebujemy 3 składników, które kupimy bez problemu w osiedlowym sklepiku lub praktycznie każdym supermarkecie. 

Składniki na wafle:

  • opakowanie wafli
  • 1 puszka (450-500g) masy KAJMAK o smaku krówkowym
  • 1 słoik powideł porzeczkowych lub inny dowolnie smak (najlepiej lekko kwaskowaty)

Instrukcja przygotowania wafla:

  1. Pierwszy płat wafla smarujemy powidłami porzeczkowymi i na wierzch przykładamy je drugim płatem wafla.
  2. Następnie 2 i 3 płat wafla smarujemy masą kajmakową i na wierzch przykładamy kolejnym płatem wafla.
  3. Ostatnią warstwą będą ponownie konfitury porzeczkowe, które przykrywamy ostatnim płatem wafla.
  4. Odstawiamy przygotowany wafel na stole i przygniatamy go czymś ciężkim np stołkiem lub szeroki garnek z odrobiną wody (myślę że 500-1000g obciążenia wystarczy) do momentu aż całość się trwale połączy.

Smacznego!

Czas przygotowania: 510 min

Zdjęcia

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *