Ciasto jogurtowe z truskawkami

Lubisz delikatne i długo zachowujące świeżość ciasta? Jeżeli tak to ciasto jogurtowe jest właśnie dla Ciebie 😉 Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne. Do jego przygotowania będziemy wykorzystywać pojemniczek po jogurcie naturalnym, który będzie naszą miarką. Polecam wypróbować, naprawdę warto.

Składniki:

  • 330-350 gram jogurtu naturalnego (1 „kubeczek”)
  • 3 kubeczki po jogurcie mąki
  • 1 kubeczek po jogurcie cukru
  • 1 kubeczek po jogurcie oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 gram truskawek

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwie miski. Do pierwszej wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy 4 jajka. Następnie do pojemnika po jogurcie wlewamy olej i dodajemy do pierwszej miski i dokładnie mieszamy.

Kolejnym krokiem będzie umycie pojemniczka po jogurcie i wykorzystanie go jako miarki do pozostałych składników. Do drugiej miski odmierzamy 3 kubeczki mąki oraz 1 kubek cukru. Do tego dodajemy 1 opakowanie cuktu wanilinowego oraz 2 czubate łyżki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie do pierwszej miski przesypujemy wymieszane składniki z drugiej miski i wszystko dokładnie mieszamy.

tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast na sam wierzch układamy pokrojone w plastry truskawki.

Nasze ciasto pieczemy około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Stan pieczenia najlepiej sprawdzać przy pomocy drewnianego patyczka.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 50-60 min



Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *