Ogórki konserwowe

Lipiec i sierpień to idealny moment aby odnowić nasze zimowe zapasy w słoiki z ogórkami. Poniżej przedstawiam przepis, który z powodzeniem stosowany jest w mojej rodzinie od wielu lat. Niestety ogórki z marketów są bardzo mocno nawożone dlatego też polecam poszukać ogórków mało nawożonych bezpośrednio od rolnika lub na targu.

Składniki:

  • około 2 kg małych ogórków gruntowych (najlepiej nie nawożonych)
  • 2 litry wody
  • 1 butelka octu 10% (500 ml)
  • 4 łyżki cukru (możemy dodać 6 łyżek jeżeli chcemy uzyskać bardziej słodki posmak ogórków)
  • 3 łyżki soli
  • 5 ziarenek pieprzu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • 1 duża marchewka
  • czosnek
  • koper

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki.
  2. Do każdego słoika wrzucamy szczyptę gorczycy, ząbek czosnku, gałązkę kopru oraz 3-4 plasterki marchewki.
  3. Ogórki dokładnie myjemy i układamy do dokładnie wymytych słoików.
  4. Następnie do około 5-6 litrowego garnka wlewamy 2 litry wody, 0,5 litra octu oraz dodajemy 4 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 5 ziaren pieprzu, kilkanaście ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych i całość gotujemy do momentu wrzenia naszej zalewy.
  5. Kolejnym etapem jest napełnienie słoików wcześniej przygotowaną zalewą i dokładne zakręcenie pokrywek.
  6. Ostatnim etapem będzie pasteryzacja. W tym celu wstawiamy słoiki do dużego garnka i gotujemy je około 10 minut od momentu wrzenia wody.
  7. Wystudzone słoiki zanosimy do spiżarni.

Gotowe 😉

Czas przygotowania: 40-50 min

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *