Morele w syropie

Korzystając z okazji, że na drzewach zaczęły już dojrzewać morele warto wzbogacić swoje zapasy zimowe o kilka słoików moreli w syropie. Są one idealnym dodatkiem do ciast np. sernik z morelami, natomiast sama zalewa bardzo fajnie sprawdza się po dodaniu do wody jako smaczny napój.

Składniki:

  • 2-3 kg moreli
  • 1l wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki.
  2. Myjemy morele i kroimy na połówki.
  3. Morelę wkładamy do słoików.
  4. W garnku gotujemy zalewę w proporcji 1 litr wody na 1 kg cukru (można dać mniej cukru). Następnie czekamy aż zalewa trochę przestygnie lub w piekarniku podgrzewały słoiki i można wtedy zalać od razu (chodzi o to aby słoiki nie popękały od różnicy temperatur).
  5. Zalewamy nasze słoiki zalewą i dokładnie zakręcamy nakrętkami.
  6. Pasteryzujemy przez 15 minut.
  7. Po pasteryzacji odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do spiżarni lub piwnicy.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *