Sos czosnkowy – sprawdzony przepis

Osobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Sosy kupne moim zdaniem są dość słabe w smaku (nie znalazłem jeszcze takiego, który by mi w 100% odpowiadał) dlatego też najlepiej przyrządzić sos samodzielnie. Samo przygotowanie nie jest wcale trudne, wystarczy kilka składników, które często posiadamy na co dzień w domu. Poniżej przedstawiam przepis na sos, z którego zawsze korzystam i moim zdaniem jest najlepszy. Osobiście zachęcam również do eksperymentowania z lekką modyfikacją proporcji tak aby zrobić sos „pod siebie”.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu (czubate)
  • 1 łyżeczka musztardy (czubata)
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate)

Przygotowanie:

  1. Obieramy ząbki czosnku z łupin.
  2. Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżeczkę musztardy (ja używam sarepskiej).
  3. Następnie wyciskamy czosnek przy pomocy wyciskaczki lub siekamy go na jak najmniejsze kawałeczki i dodajemy do naszego kubka z sosem.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Sos można konsumować praktycznie od razu, jednak najlepszy w smaku jest wtedy gdy wszystkie składniki się „przegryzą” dlatego też polecam zostawić go na 3-4 godziny w lodówce.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *