Ciasto karmelowiec

Moje ulubione ciasto pieczone przez moją teściową 😉 W smaku wyśmienite i stosunkowo prostę w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe

Pozostałe:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • migdały

Przygotowanie:

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, a następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenie i 1/2 szklanki cukru oraz rozdrobnioną na kawałki kostkę margaryny.
  2. Całość siekamy nożem na drobną kruszonkę, a następnie dodajemy 4 żółtka i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy (będziemy piec 2 placki).
  4. Połówkę ciasta wykłądamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy je na całą jej powierzchnię. Pieczemy w temperatuerze 170-180 stopni. Tak samo postępujemy z drugą połówką co w efekcie da nam dwa spody. Ciasto można upiec wcześniej aby skruszało.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym celu do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 32%, dodajemy pół szklanki cukru pudru i ubijamy. Następnie w szklace wody rozpuszczamy 2 galaretki i po wystygnięciu dodajemy je do naszego kremu i dokładnie mieszamy.
  6. Na spód blaszki kładziemy pierwszy spód i smarujemy go kremem, a następnie przykładamy drugim spodem. Wierzch ciasta należy posmarować masą kajmakową o smaku karmelowym i posypać płatkami migdałów.
  7. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki aby wszystko się ze sobą połączyło.

Smacznego 😉

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *