Marynata do karkówki na grilla

Sezon grillowy w pełni, a jak grill to oczywiście nie może zabraknąć karkóweczki! Aby karkówka była dobra najlepiej kupić ją świeżą cienko pokrojoną w plastry (często można kupić taką np w Stokrotce), a następnie na kilka godzin zostawić w zalewie. Gwarantuje że samodzielnie zamarynowana karkówka będzie o niebo lepsza niż gotowe zestawy np z biedronki czy lidla 😉

Składniki:

  • karkówka (w moim przypadku był to 4 plastry)
  • przyprawa do grilla łagodna lub pikantna (około pół opakowania)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 i 1/2 szklanki piwa

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki piwa, następnie dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy oraz sypiemy przyprawę do grilla. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Do naszej marynaty wkładamy plastry najlepiej cienko pokrojonej karkówki.
  3. Karkówkę pozostawiamy najlepiej na kilka godzin aby mięso przegryzło się z marynatą.
  4. Tak zamarynowaną karkówkę pieczemy na grillu. Można piec zarówno na tacce aluminiowej jak i na samym ruszcie (osobiście polecam opcję drugą).

Smacznego 😉

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *