Dżem morelowy

Sezon morelowy w pełni, a więc warto uzupełnić zimowe zapasy w dżemy z moreli. Poniżej przedstawiam przepis, który wykorzystywany jest w mojej rodzinie od lat. Dżem jest robiony tradycyjnie bez dodatku żelfixów i innych zagęszczaczy. Idealnie nadaje się jako dodatek do wafli oraz ciast.

Składniki:

  • 3 kg moreli
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Morele dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy pestki (drylujemy).
  2. Wydrylowane morele wrzucamy do garnka i gotujemy aż puszczą sok.
  3. Następnie dodajemy 1 kg cukru i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i smażymy na wolnym ogniu tak aby na powierzchni dżemu pojawiały się bąbelki. Czas gotowania zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość. Ja gotuje około 60-70 min.
  4. Słoiki należy dokładnie umyć oraz wygotować.
  5. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładamy gorący dżem i zakręcamy pokrywki. Warto aby słoiki były przed samym nakładaniem lekko podgrzane tak aby wyeliminować ew pęknięcie słoika z uwagi na różnicę temperatur.
  6. Zakręcone słoiki odstawiamy do wystudzenia i gdy trochę przestygną to przekręcamy je do góry dnem.
  7. Następnie wynosimy do piwnicy lub spiżarni.

Zdjęcia

2 Comments on “Dżem morelowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *