Ciasto z morelami

Pyszne ciasto z morelami, które zawsze się udaje. Obecnie sezon na morele jest w pełni więc warto dodać je do ciasta ;). Ciasto bardzo prosto się przygotowuje dlatego też jest idealne na niespodziewanych gości. Polecam wypróbować ten przepis. Naprawdę warto.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła (100 gram)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • morele
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka z 4 jajek.
  2. Dodajemy cukier i całość mieszamy.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, żółtka z 4 jajek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na kocu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Kolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Myjemy i kroimy na pół morelę i układamy je na wierzch naszego ciasta (dość gęsto układamy owoce).
  6. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 200 *C.
  7. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *