Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą to idealna alternatywa tradycyjnych ogórków konserwowych czy ogórków z chilli. Chyba na obecną chwile moje ulubione ogórki, które bardzo chętnie zjadam w zimie do obiadu czy też na kanapkę. Polecam wypróbować. Są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • około 3 kg ogórków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • koper
  • chrzan

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie myjemy i nacinamy (nie przecinamy do końca) na 4 części.
  2. Do umytych słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego oraz kawałek kopru i kawałek chrzanu.
  3. Następnie wkładamy ponacinane ogórki aby wypełnić cały słoik.
  4. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, 1 szklankę octu oraz wsypujemy 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę kurkumy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy.
  5. Wcześniej przygotowane słoiki zalewamy nasza zalewą i zakręcamy.
  6. Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Należy pamiętać aby nie wkładać gorących słoików do zimnej wody, ponieważ grozi to ich pęknięciem.
  7. Wystudzone słoiki przenosimy do spiżarni lub piwnicy.

Gotowe 😉

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *