Ogórki kiszone wg przepisu taty

W mojej rodzinie od zawsze ogórki kiszone robi mój tata. od lat stosuje ten sam przepis dzięki czemu ogórki wychodzą twarde i zarazem bardzo dobre w smaku. Ważne jest aby kupić dobrej jakości ogórki bez dużej dawki nawozów (zamiast kupować je w markecie lepiej dołożyć pare zł i kupić je na targu). Przepis na około 6 słoików.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • liście wiśni
  • gorczyca
  • koper
  • czosnek
  • sól kamienna
  • woda mineralna (ja kupuje wodę oaza 5 litrów z biedronki) lub najlepiej ze studni

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy słoiki i je wyparzamy.
  2. Następnie dokładnie myjemy 3 kg ogórków. Ważne aby ogórek był dobrze umyty. warto do tego celu wykorzystać np szczotkę.
  3. Na dno każdego słoika wrzucamy trochę ziaren gorczycy, ząbek czosnku (można go rozpołowić na pół), 2-3 listki wiśni oraz baldachim z kopru.
  4. Do słoików wkładamy wcześniej umyte ogórki tak aby były jak najciaśniej wciśnięte.
  5. Następnie robimy zalewę. Do 2 litrów wody dodajemy 4 łyżki soli kamiennej (2 łyżki soli na 1 litr wody). I całość zagotowujemy tak aby sól się rozpuściła.
  6. Zalewamy nasze słoiki zalewą i dokładnie zakręcamy słoiki. Warto zadbać oto aby słoiki nie były zimne aby wyeliminować ew pęknięcie ich pod wpływem różnicy temperatur.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *