Tradycyjna szarlotka z pianką

Szarlotka to jedno z tych ciast, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Ten smak i zapach pieczonego ciasta do dziś utkwił w mojej pamięci. Tradycyjną szarlotkę z pianką bardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki śmietany 12% (musi być gęsta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku
  • 2 kg jabłek

Przygotowanie:

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. W tym celu w misce ucieramy żółtka z 5 jaj razem z 1 szklanką cukru oraz 1 opakowaniem cukru wanilinowego.
  • Następnie dodajemy 3 szklanki mąki, 1 kostkę margaryny (kroimy ją na mniejsze kawałki), 2 łyżki śmietany oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną należy wsadzić do zamrażarki, natomiast drugą wykładamy i rozprowadzamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można również posmarować blachę masłem i bułką tartą).
  • Kolejnym etapem jest zrobienie pianki. w tym celu ubijamy pozostałe białka z 5 jajek na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz kisiel i całość ubijamy.
  • Jabłka myjemy i obieramy ze skórki oraz wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plastry i układamy na cieście. Ułożone jabłka przykrywamy wcześniej przygotowaną pianką.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 min do momentu aż się zarumieni.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *