Sałatka z ogórków z chilli

Z sałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę 😉 Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite.

Składniki:

  • 4 kg ogórków (nie musza być malutkie)
  • sól
  • czosnek
  • cukier
  • olej
  • ocet
  • chilli w proszku

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy ogórki ze skórką i kroimy na plastry lub szatkujemy.
  2. Następnie zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny.
  3. Następnie małą główkę czosnku lub kilka ząbków drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
  4. Odsączamy ogórki i mieszamy je z czosnkiem oraz posypujemy chilli według własnego uznania (im więcej chilli tym ostrzejsze).
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do tego celu do garnka wsypujemy 3 szklanki cukru, 8 łyżek oleju oraz 1 i 1/2 szklanki octu i całość zagotowujemy dokładnie mieszając.
  6. Odsączone i doprawione ogórki (punkt 2) zalewamy naszą zalewą i odstawiamy na noc pod przykryciem.
  7. Następnego dnia dokładnie myjemy słoiki i wciskamy w nie naszą sałatkę z ogórków. Ważne aby je dokładnie uciskać w słoiku aby były przykryte zalewą.
  8. Wycieramy dokładnie rant słoika i zakręcamy zakrętkami.
  9. Słoiki wstawiamy do letniego piekarnika do góry dnem i zwiększamy temperaturę do 160 stopni. Wygrzewamy je przez około 15-30 minut i pozostawiamy do wystygnięcia piekarnika.
  10. Tak przygotowane słoiki odstawiamy do spiżarni lub piwnicy.

Zdjęcia

One Comment on “Sałatka z ogórków z chilli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *