Sernik kakaowy

Sernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • proszek do pieczenia (małe opakowanie)
  • 2 łyżki śmietany 12%

Masa serowa:

  • 1 wiaderko sera (1 kg)
  • 200 g margaryny
  • 10 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu w proszku
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypujemy 400 g mąki pszennej oraz 1 szklankę cukru, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (najlepiej w miarę miękka), 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 12% i 1 opakowanie proszku do pieczenia. Całość zagniatamy aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ugniecione ciasto kroimy na 2 części i wkładamy do lodówki aby trochę stwardniało.
  2. Kolejnym etapem jest przygotowanie naszej masy serowej. W tym celu ubijamy pianę z białek (z 10 jaj). Następnie osobno ucieramy żółtka z jaj wraz z 400 g cukru pudru, 200 g margaryny. Do ucieranych żółtek dodajemy 1 kg sera z wiaderka oraz 1 łyżkę budyniu w proszku oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec powoli dodajemy naszą pianę z białek i całość również dokładnie mieszamy.
  3. Pierwszą część naszego ciasta należy zetrzeć na tarce i wyłożyć nią naszą blachę. Następnie na to wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową.
  4. Całość przykrywany drugą również startą częścią ciasta kakaowego.
  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 50-55 minut.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *