Ciasto z jeżynami

Proste i szybkie ciasto z jeżynami, które pokocha cała rodzina. Bardzo często robię je w sezonie gdy jeżyny pojawiają się w moim ogrodzie. Samo ciasto ma lekko słodkawy smak, natomiast jeżyny dają lekko kwaskowaty posmak dlatego też tworzą idealne połączenie!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • jeżyny

Przygotowanie:

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek z 4 jaj. Następnie ubijamy białka i dodajemy do nich 1 szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, żółtka z 4 jaj, olej oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i po przestudzeniu dodajemy je do naszej masy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Otrzymane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie myjemy jeżyny i układamy je na wierzch naszego ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 50 minut (do momentu zarumienienia się ciasta).

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *