Naleśniki z serem i dżemem

Naleśniki to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Do ich przyrządzenia wykorzystujemy praktycznie tylko składniki, które często każdy z Nas posiada w swojej kuchni. Moim zdaniem najlepsze są z serem twarogowym oraz dżemem np truskawkowym czy malinowym i do tego polane śmietaną z cukrem. Mniam!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • sól
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Farsz:

  • 300 g twarogu półtłustego (najlepiej łezka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • cukier wanilinowy
  • dżem (dowolny smak)

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy 1 szklankę mleka oraz 1 szklankę wody, a także wbijamy 3 jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Następnie do miski wlewamy 4 łyżki oleju i ponownie miksujemy naszą masę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Ciasto naleśnikowe wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnie tak aby cienka warstwa ciasta rozlała się na całą patelnie. Po przyrumienieniu się spodu przekręcamy na drugą stronę i ponownie smażymy.
  4. Aby przygotować serowy farsz do miski wrzucamy 300 g białego sera (ja kupuję łezkę z biedronki), 1 szklankę cukru, 4 łyżki mleka i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie smarujemy naleśnik z jednej strony najpierw naszym serowym farszem, a później na farsz warstwę dżemu. Naleśnik składamy dwa razy na pół, aby powstał „ala” trójkąt. Takie naleśniki podsmażamy na patelni z obu stron.

Gotowe! Można podawać polane śmietaną z cukrem 😉

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *