Ostatnio odkryłem w gazecie przepis na dość ciekawe i efektowne ciasto jakim są „Oczy carycy” 😉 Ciasto nadaje się zarówno do kawy jak na jakąś imprezę rodzinną. Co prawda jest ono dość pracochłonne w przygotowaniu, jednak jego smak rekompensuje w pełni włożony czas i pracę. Polecam!
Składniki:
Ciasto 1:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
Ciasto 2:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Krem:
- 2 łyżki cukru
- budyń śmietankowy
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- 200 g masła
Napar:
- 1 czubata łyżeczka kawy
- 1 łyżeczka cukru
Dekoracja:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- orzechy włoskie
Pozostałe:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu, 1/3 szklanki oleju, a także 1 szklankę maki i całość dokładnie mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
- Kolejnym krokiem jest upieczenie drugiego spodu. W tym celu ucieramy 6 żółtek z 2 jajkami oraz 6 łyżkami cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej oraz 1 łyżkę proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Tak jak poprzednio ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy również przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Aby przygotować krem, należy do garnka wlać 1 i 3/4 szklanki mleka i dodać budyń w proszku oraz z dodatkiem 2 łyżek cukru i cukru wanilinowego. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do wrzenia. Następnie naszą masę ucieramy z 1 kostką masła.
- Do przygotowania naparu musimy zaparzyć kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy po czym nasączamy nim biszkopty.
- Następnie przygotowujemy galaretkę. W tym celu do 1/2 szklanki wrzącej wody dodajemy 2 opakowania galaretki w proszku oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy po czym pozostawiamy do lekkiego stężenia.
- Ostatnim krokiem jest z karmelizowanie orzechów. Aby to zrobić należy rozpuścić na patelni 50 g masła oraz 50 g cukru i dodać do tego orzechy włoskie. Smażymy je do momentu aż cukier się z karmelizuje.
- Czas złożyć ciasto! Na pierwszy spód wykładamy około połowę kremu i rozprowadzamy go po całym cieście. Następnie układamy na kremie biszkopty nasączone w naparze z kawy. W szczeliny pomiędzy biszkoptami wlewamy tężejącą galaretkę. Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem i smarujemy go pozostałym kremem. Na sam wierzch sypiemy z karmelizowane orzechy włoskie.
- Wstawiamy ciasto do lodówki.
Smacznego!
Zdjęcia