Oczy carycy

Ostatnio odkryłem w gazecie przepis na dość ciekawe i efektowne ciasto jakim są „Oczy carycy” 😉 Ciasto nadaje się zarówno do kawy jak na jakąś imprezę rodzinną. Co prawda jest ono dość pracochłonne w przygotowaniu, jednak jego smak rekompensuje w pełni włożony czas i pracę. Polecam!

Składniki:

Ciasto 1:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju

Ciasto 2:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Krem:

  • 2 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 200 g masła

Napar:

  • 1 czubata łyżeczka kawy
  • 1 łyżeczka cukru

Dekoracja:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • orzechy włoskie

Pozostałe:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu, 1/3 szklanki oleju, a także 1 szklankę maki i całość dokładnie mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
  • Kolejnym krokiem jest upieczenie drugiego spodu. W tym celu ucieramy 6 żółtek z 2 jajkami oraz 6 łyżkami cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej oraz 1 łyżkę proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Tak jak poprzednio ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy również przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Aby przygotować krem, należy do garnka wlać 1 i 3/4 szklanki mleka i dodać budyń w proszku oraz z dodatkiem 2 łyżek cukru i cukru wanilinowego. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do wrzenia. Następnie naszą masę ucieramy z 1 kostką masła.
  • Do przygotowania naparu musimy zaparzyć kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy po czym nasączamy nim biszkopty.
  • Następnie przygotowujemy galaretkę. W tym celu do 1/2 szklanki wrzącej wody dodajemy 2 opakowania galaretki w proszku oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy po czym pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  • Ostatnim krokiem jest z karmelizowanie orzechów. Aby to zrobić należy rozpuścić na patelni 50 g masła oraz 50 g cukru i dodać do tego orzechy włoskie. Smażymy je do momentu aż cukier się z karmelizuje.
  • Czas złożyć ciasto! Na pierwszy spód wykładamy około połowę kremu i rozprowadzamy go po całym cieście. Następnie układamy na kremie biszkopty nasączone w naparze z kawy. W szczeliny pomiędzy biszkoptami wlewamy tężejącą galaretkę. Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem i smarujemy go pozostałym kremem. Na sam wierzch sypiemy z karmelizowane orzechy włoskie.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *