Domowe faworki

Faworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne 😉

Składniki:

  • 400 g mąki pszenne
  • 5 jajek (żółtka)
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu 6%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej lub smalec

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy, żółtka jajek, śmietanę, łyżkę cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę spirytusu lub octu i całość doprawiamy szczyptą soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (ugniatamy) do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta.
  2. Przygotowane ciasto warto „ubić” wałkiem tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i wałkujemy i tak kilka razy. Dzięki temu faworki będą bardziej delikatne. Takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 min w lodówce.
  3. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta wałkiem i ponacinanie go na paski o wymiarach 10-12 cm długości na około 3 cm szerokości. Każdy pasek dodatkowo nacinamy na środku.
  4. Kolejnym etapem jest przełożenie jednego końca paska przez nacięty na środku otwór i zawinięcie go, dzięki czemu otrzymujemy tradycyjny wygląd faworka.
  5. Tak przygotowane faworki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) do czasu aż się zarumienią.
  6. Wyciągamy faworki na papierowy ręcznik i czekamy aż ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Posypujemy faworki cukrem pudrem i gotowe 😉 Palce lizać!

Smacznego!

Czas przygotowania: 40 min

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *