Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami

Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami t szybkie i zarazem bardzo smaczne ciast bez pieczenia. Jeżeli lubisz połączenie słodkiej masy czekoladowej z orzechami włoskimi t to ciasto jest właśnie dla Ciebie 😉 Idealnie sprawdza się zarazem na niedzielny dodatek do popołudniowej kawy jak i na wizytę gości, którzy na pewno będą zaskoczeni jego smakiem.

Składniki:

  • Ok 300 gram herbatników
  • 300 gram orzechów włoskich
  • 5 szklanek mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 budynie waniliowe
  • 300 gram masła

Składniki na masę czekoladowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 gram masła
  • 4,5 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie:

  • 4 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, w pozostałej szklance rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka mieszając tak aby nie powstały gródki.
  • gotowy budyń ściągamy z gazu, dodajemy do niego galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia.
    W międzyczasie przygotowujemy Masę czekoladowa
  • w garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i odstawimy do ostygnięcia.
  • gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy masło, i dodajemy po łyżce masy.

Składanie ciasta:

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy pierwsza warstwę herbatników następnie wylewamy masę budyniowa. Na masę budyniowa wykładamy druga warstwę herbatników a na nią wylewamy masę czekoladowa. Całość posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Zdjęcia

2 Comments on “Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *