Zapiekanka makaronowa bolognese

Zapiekanka makaronowa bolognese to bardzo fajny pomysł na szybki obiad, szczególnie dla wielbicieli kuchni włoskiej i samego spaghetti. Jest bardzo prosta w przygotowaniu więc może ją wykonać praktycznie każdy i nie ma tutaj za bardzo nic do zepsucia 😉 Jest to obiad idealny na wizytę gości, ponieważ przygotowujemy ją wcześniej wstawiamy do piekarnika i włączamy piekarnik np 30 minut przed zapowiedzianą wizytą gości i zaraz mamy gotowe danie bez ciągłego wychodzenia do kuchni.

Składniki:

  • Opakowanie makaronu 500 gram kokardki bądź świderki
  • 1 większa cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 3 opakowania fix spaghetti bolognese
  • 2 kulki mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: bazylia,oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojona w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso następnie przyprawiamy do smaku.
  • Gdy mięso jest usmażone dodajemy wodę i fix spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • W międzyczasie górujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimna woda.
  • Mozzarellę kroimy w kostkę.

Składanie zapiekanki:

  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa z oliwek, wylewamy niewielka ilość sosu.
  • Na sos kładziemy 1/3 ilość ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 mozzarelli i zalewamy 1/3 sosu bolognese.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *