Sok z ciemnych winogron

Sok z ciemnych winogron to świetna alternatywa dla gotowych napojów kupowanych w sklepach. Jest przede wszystkim zdrowszy bo nie zawiera sztucznych konserwantów ani barwników, a jednocześnie świetnie smakuje wymieszany z wodą.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych ciemnych winogron
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy winogrona i oddzielamy je od kłączy.
  2. Do garnka wlewamy szklankę wody oraz wsypujemy nasze owoce.
  3. Garnek zasypujemy cukrem i gotujemy całość przez około 30 minut, aż do momentu całkowitego rozpadu owoców.
  4. Następnie otrzymany sok przecieramy przez sitko i przelewamy do słoików.
  5. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy przez około 15 minut.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *