Ciasto Cappuccino

Ciasto cappuccino skradnie serca miłośników kawy i nie tylko, delikatna kremowa masa z nasączonym biszkoptem który rozpływa się w ustach :)!

Składniki na biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki :

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 kostka masła
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania biszkoptów
  • 5 łyżek kawy cappuccino ( najlepiej śmietankowej lub waniliowej )
  • polewa czekoladowa bądź rozpuszczona czekolada

Biszkopt:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze miksujemy,
  • cały czas miksując dodajemy żółtka i olej,
  • następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Biszkopt pieczemy w piekarniku ok 40 min.

Przygotowanie masy :

  • 1 jajko i 4 żółtka ubijamy na parze z połową szklanki cukru, następnie odstawiamy do wystudzenia,
  • w misce miksujemy masło, do masła dodajemy na przemian wystudzoną masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mleko w proszku,

Składanie ciasta:

  • w pól litra gorącej wody rozpuszczamy 5 łyżek cappuccino,
  • biszkopt przekrawamy na pół,
  • do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy pierwszą część biszkoptu który lekko nasączamy cappuccino, na biszkopt wylewamy połowę masy,
  • nasączone w lekko przestudzonej kawie biszkopty układamy na masę,
  • na biszkopty wylewamy pozostałą masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu,
  • na wierzch ciasta wylewamy polewę bądź rozpuszczoną czekoladę, całość wstawiamy do lodowki do lekkiego stężenia i połączenia się składników,
  • ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce,

Zdjęcia

2 Comments on “Ciasto Cappuccino”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *