Makaronowa patelnia z polędwiczkami z indyka i brokułem

Sycący, aromatyczny makaron w ziołowo-śmietanowym sosie to idealna propozycja na prosty i smaczny obiad.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 śmietana 12% 330 gram
  • 1 brokuł
  • 300 gram makaronu pene
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek,rozmaryn, czubryca zielona, bazylia,oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • blanszujemy różyczki brokuła w gorącej osolonej wodzie,
  • na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę polędwiczki, doprawiamy przyprawami,
  • do usmażonego mięsa dorzucamy brokuły, całość smażymy kilka min pod przykryciem,
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, i dusimy całość kilka minut często mieszając,
  • do gotowego sosu, dodajemy odcedzony, przelany zimną woda makaron, całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły, chwilę razem przygrzewamy

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *