Sernik śmietanowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową

Delikatnie kremowy idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego sernika zarówno na co dzień jak i od święta. Puszysta masa w połączeniu z kruchym ciastem, słodkością brzoskwiń i polewy sprawi że blacha zniknie w mgnieniu oka :).

Składniki na ciasto kruche :

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki schłodzonej margaryny

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół budyni śmietankowych
  • 5 śmietan 18% 330 gram ( lub 4 śmietany po 400 g, )
  • puszka brzoskwiń

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie ciasta:

  • na stolnicy bądź do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę,
  • całość zagniatamy,
  • do blaszki posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem,
  • ciasto pieczemy ok 15 min w temperaturze 200 stopni

Przygotowanie masy:

  • ubijamy białka na sztywną pianę, następnie miksując dodajemy cukier,
  • do ubitych białek z cukrem dodajemy śmietany i budynie cały czas miksując,
  • gotową masę przelewamy do blachy z ciastem, na wierzch układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wkładamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 stopniach,

Przygotowanie polewy:

  • do rondelka dodajemy margarynę,wodę, kakao i cukier, całość gotujemy mieszając do rozpuszczenia margaryny i całkowitego połączenia składników,
  • gotową polewę wylewamy łyżką na ciasto,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *