Idealny biszkopt na tort

Chcę się z Wami podzielić przepisem na biszkopt który idealnie nadaje się do tortów, nie opada, mięciutki i puszysty. Przepis który nigdy mnie nie zawiódł 🙂

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier,
  • w głębszej misce/talerzu mieszamy żółtka wraz z octem i proszkiem do pieczenia (wybieramy naczynie wyższe gdyż żółtka pod wpływem proszku do pieczenia i octu nabierają objętości),
  • do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie z sobą łączymy,
  • dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest aby nie smarować niczym ani nie wykładać papierem boków,
  • ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni,
  • WAŻNE! aby po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, upuścić z wysokości ok 30-40 cm na blat, ponownie włożyć do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach,

Zdjęcia

2 Comments on “Idealny biszkopt na tort”

    1. Wydaje mi się że ocet wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia, pomaga spienić/spulchnić żółtka. Jest to bardzo stary przepis na biszkopt w mojej rodzinie. Widziałam już kilka przepisów na biszkopt w internecie w których również dodaje się ocet.
      Polecam wypróbować ten przepis, na pewno się Pani nie zawiedzie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *