Ciasto Princessa

Ciasto idealne dla miłośników aksamitnej budyniowej masy przełożonej herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi :). Szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia.

Składniki:

  • 2 kostki masła 400 gram,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie budyń porzeczkowy),
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady 100 gram
  • 1050 ml mleka
  • ok 450 gram herbatników
  • 250 gram wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • w garnku nastawiamy do zagotowania 800 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie które wlewamy go gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając aby nie powstały grudki, zrobiony budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
  • na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę,
  • w misce miksujemy masło w temperaturze pokojowej wraz z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ostygniętej masy budyniowej cały czas miksując,
  • do powstałej masy dodajemy startą czekoladę oraz około 200 gram wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać/zmiksować,

Składanie ciasta:

  • na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • na herbatniki wykładamy 1/3 masy kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników,
  • drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną część masy kokosowej,
  • na masę kokosową układamy warstwę herbatników,
  • na herbatnikach rozsmarowujemy ostatnią część masy kokosowej i posypujemy resztą wiórek,
  • ciasto przykrywamy folią aluminiową bądź spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *