Zapiekanko pizza na chlebie tostowym

Zapiekanko pizza to jeden z tych banalnych przepisów który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :).

Składniki:

  • ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty)
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu,
  • ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka mozzarelli,
  • ulubione dodatki ( u mnie 6 większych podsmażonych pieczarek, 6 plasterków szynki, pół cebuli pokrojonej w piórka, pół papryki, duża garść kukurydzy,)
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd 🙂 )
  • na dnie blaszki układamy chleb tostowy,
  • po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi,
  • następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle,
  • całość wstawiamy do piekarnika na ok 20 min do zapieczenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *