Blok czekoladowy

Jeden z deserowych symboli epoki PRL-u :). Ten przepis na tradycyjny blok czekoladowy jest w mojej rodzinie od lat. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które zawsze wychodzi. Prawdziwy smak i wspomnienia z dzieciństwa :).

Składniki:

  • 2 margaryny
  • 500 gram mleka w proszku
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 16 łyżek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 300 gram herbatników

Przygotowanie:

  • do dużej miski przesiewamy mleko w proszku,
  • herbatniki kruszymy/łamiemy na drobne kawałki,
  • w garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, całość zagotowujemy i wlewamy mieszając do miski z przesianym mlekiem,
  • do powstałej masy wsypujemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy,
  • wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *