Ciasto musztarda

Ciasto musztarda jest wypiekiem z notesu mojej mamy. Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem tartych jabłek i nuty cynamonu. Bardzo proste w wykonaniu świetnie wkomponuje się do popołudniowej kawy lub herbaty 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek tartych jabłek ( 2 sztuki)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • ubijamy całe jajka mikserem, wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści,
  • następnie etapami dodajemy olej oraz mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,
  • na koniec dodajemy utarte na grubych oczkach jabłka, całość mieszamy,
  • Wymieszane ciasto wykładamy do podłużnego prodiża bądź 2 blach keksówek (można też użyć tortownicy)
  • ciasto pieczemy 1-1.5 godziny w temp 200 stopni do suchego patyczka

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *