Ciasto budyniowo-jabłkowy duet

Ciasto budyniowo-jabłkowy duet to wspaniała kompozycja słodko-kwaśnej masy jabłkowej i lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem.

Składniki:

  • 8 dużych jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 gram herbatników
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 125 gram margaryny
  • tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy je, gotujemy mieszając 3-4 min. Wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą,
  • na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 36×24 cm )układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy gorąca masę jabłkową, układamy drugą warstwę herbatników,
  • w garnku zagotowujemy 800 ml mleka, w 200 ml mleka mieszamy budynie,mąkę, cukier i cukier wanilinowy następnie dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając,
  • do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i mieszamy energicznie do połączenia się składników i powstania jednolitej masy,
  • masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach, układamy trzecią warstwę herbatników,
  • na herbatniki wylewamy rozpuszczoną czekoladę lub polewę czekoladową wg własnego uznania

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *