Pierś z kurczaka w pomidorowym sosie curry

Pierś z kurczaka w pomidorowo-śmietanowym sosie curry to świetna propozycja na smaczny i szybki obiad czy kolacje. Można go przygotować zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. 🙂

Składniki:

  • 300 gram ryżu jaśminowego lub basmati ( ja użyłam jaśminowego),
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3/4 opakowania przyprawy curry,
  • sól, pieprz, ostra papryczka
  • 250 ml śmietany 12%
  • olej lub oliwa do smażenia,

Przygotowanie:

  • pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, obsypujemy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
  • gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy naszego kurczaka i dalej smażymy,
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu,
  • gdy kurczak się usmaży dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy i 3-4 gotujemy na mniejszym ogniu,
  • do miski przelewamy śmietanę, następnie przekładamy do niej łyżką trochę kurczaka z pomidorami, mieszamy następnie przelewamy całość na patelnię do reszty kurczaka,
  • wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilka min w celu lekkiego odparowania wody,
  • po 4-5 minutach wyłączamy gaz, doprawiamy w razie potrzeby solą,pieprzem bądź ostrą papryką, kurczaka łączymy wraz z ryżem i podajemy :).

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *