Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym to świetna i szybsza alternatywa dla ich tradycyjnej wersji. Smakują wyśmienicie zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa
  • 400 gram białej kapusty
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
  • 150 ml śmietany 12%
  • mąka pszenna do obtoczenia gołąbków
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę suszonego bądź świeżego koperku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu,
  • kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • do dużej miski przekładamy mięso, ryż,jajka, kapustę i kasze manny, całość wyrabiamy jak na kotlety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano,
  • w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki,
  • gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania 🙂 )

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *