Szarlotka z migdałami bez cukru

Szarlotka z migdałami bez cukru świetnie sprawdzi się jako pyszny deser zarówno dla osób ograniczających spożycie cukru jak i dla małych dzieci. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :).

Składniki na ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 żółtka
  • 125 gram masła

Pozostałe składniki :

  • 2 kg słodkich jabłek ( najlepiej championy lub lobo, ja użyłam championów)
  • 1 laska wanilii
  • 150 gram płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich ziarenka z przepołowionej laski wanilii, cynamon oraz szczyptę soli ( odrobina soli podbije nam słodycz jabłek), jabłka przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia,
  • składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy w foliowy woreczek, bądź owijamy folia i wkładamy na ok 15 min do zamrażarki do schłodzenia,
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką owsianą stolnicy lub blacie, następnie przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok 15 min aż się lekko zarumieni,
  • gdy ciasto będzie lekko zarumienione wykładamy na nie przesmażone jabłka, po wierzchu posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni aż migdały ładnie się przyrumienią,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *