Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Bardzo łatwe w przygotowaniu pierożki z pieczarkami z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako szybka kolacja bądź przystawka na imprezowym stole w towarzystwie sosu czosnkowego. Błyskawicznie znikają z półmiska 🙂

Składniki:

  • ok 250 gram pieczarek
  • pół cebuli bądź jedna mniejsza
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 gram sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  • pieczarki kroimy w dość drobną kostkę,
  • ser trzemy na tarce o średnich oczkach bądź kroimy na paseczki jak wygodnie,
  • na patelni podsmażamy na oleju posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki,
  • pieczarki przyprawiamy solą oraz pieprzem, gdy będą usmażone dodajemy śmietanę, całość mieszamy i dusimy kilka minut do momentu aż powstały sos się zredukuje, woda wyparuje, całość nabierze bardzo gęstej konsystencji, farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy wzdłuż na 3 części a następnie na mniejsze prostokąty
  • na środek nakładamy łyżeczkę farszu, kładziemy trochę sera i zaklejamy boki oraz górę ciasta tak aby powstały takie prostokątne pierożki, na koniec brzegi dociskamy ząbkami widelca,
  • pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złocisty kolor, ok 15-20 min

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *