Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way to pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu z mleczną, kremową masą. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli czekolady. Proste ciasto na każdą okazje które bardzo szybko znika z patery :).

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 375 gram masła lub margaryny ( ja użyłam 250 gram margaryny i 125 gram masła)
  • tabliczka czekolady mlecznej 100 gram
  • 3 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka,olej. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, mieszając do momentu aż się rozpuści , wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
  • masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy, pomału dodajemy ostudzone mleko, cały czas miksując dodajemy partiami mleko w proszku,
  • biszkopt przecinamy na pół, na 1 warstwę ciasta wykładamy i rozprowadzamy masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu,
  • do miski rozkruszamy czekoladę, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej,
  • rozpuszczoną czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta,
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby masa i polewa dobrze stężała,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *