Kotlety drobiowe Szu Szu

Kotlety drobiowe Szu Szu to przepyszne, delikatne i soczyste mięso piersi z kurczaka w chrupiącej ciasto-panierce. Szybkie i proste w przygotowaniu, przepis poleciła mi koleżanka, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole 🙂

Składniki:

  • Jedna podwójna duża pierś z kurczaka
  • 3 żółtka jajek
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 4 nie za czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju plus olej do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli. 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, większa szczypta ostrej papryki,

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
  • do szerszego garnka/miski przekładamy wszystkie składniki do ciasto-panierki; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, śmietanę/jogurt, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta,
  • do powstałego ciasta przekładamy pojedynczo nasze kawałku kurczaka i dokładnie obmaczamy i mieszamy je w marynacie/cieście ( ja robiłam to ręcznie, można użyć łyżki),
  • oblepione ciastem/marynatą kotlety odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby mięso przesiąkło aromatem,
  • Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *