Ciasto Makowy Król

Ciasto makowy król to istny monarcha wśród ciast :). Słodycz ciasta makowego i lekka słoność masy dzięki dodatkowi masła orzechowego sprawia że wszyscy się nim zachwycają.

Składniki na ciasto makowe:

  • 1 puszka masy makowej 850 gram
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 dużych jajek rozmiar L
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 gram gładkiego masła orzechowego
  • 500 gram serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru bądź masy kajmakowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • filiżanka kawy cappuccino do nasączenia biszkoptów ( u mnie o smaku orzechowym ale można użyć kawy rozpuszczalnej)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 100 gram
  • 3 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

  • Pieczemy ciasto makowe: do dużej miski wykładamy masę makową, dodajemy żółtka, kasze manny, proszek do pieczenia i budyń waniliowy, całość dokładnie mieszamy bądź miksujemy. W drugiej misce ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodajemy łyżkę cukru. Do masy makowej dodajemy ubite białka, całość delikatnie dokładnie, mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • W większej szklance lub kubku zaparzamy cappuccino lub kawę i odstawiamy do przestygnięcia,
  • do miski przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe oraz cukier puder lub masę kajmakową, wszystko miksujemy do powstania gęstej, gładkiej masy, gotową masę rozprowadzamy po makowym cieście,
  • na masę orzechową układamy nasączone w cappuccino biszkopty,
  • do miski przekładamy rozkruszoną czekoladę i śmietanę, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej,
  • rozpuszczoną czekoladę wylewamy na biszkopty,
  • ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia,

Zdjęcia

4 Comments on “Ciasto Makowy Król”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *