Szarlotka sypana

Bardzo prosta i przepyszna szarlotka sypana to w moim domu zdecydowany numer 1 wśród szarlotek :). Znika szybciej niż się pojawia :). Warto mieć ten przepis w swoim repertuarze.

Składniki:

  • 1,5 kg słodkich jabłek, ( u mnie champion)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 gram zimnego lub zmrożonego masła + masło do nasmarowania boków tortownicy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, dzielimy na 2 równe porcje
  • do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kasze manny i proszek do pieczania, mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki i dzielimy na 3 porcje, ( ja sobie odmierzałam szklanką i przesypywałam do mniejszych miseczek),
  • dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem,
  • na dno tortownicy wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 1/3 suchych składników, następnie wykładamy połowę tartych jabłek, na jabłka wysypujemy i rozprowadzamy drugą część suchych składników, na warstwę sypką wykładamy drugą połowę jabłek, na jabłka wysypujemy 3 część suchych składników. Na ostatnią warstwę na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki dobrze schłodzone masło i równomiernie rozprowadzamy po całości,
  • gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,

Zdjęcia

2 Comments on “Szarlotka sypana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *