Chleb na kefirze, bez drożdży

Chleb bez użycia drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej, na kefirze. Każdy jest w stanie go zrobić. Świetne rozwiązanie gdy nie chcemy wychodzić z domu a jest problem z dostaniem drożdży :).

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • ok 400 ml kefiru naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka masła do nasmarowania formy

Przygotowanie:

  • do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy,
  • do mąki stopniowo dodajemy kefir, zaczynamy wyrabiać ciasto,
  • wyrobione gładkie ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 30×11 cm wysmarowanej masłem,
  • gotowy chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40-45 min aż ładnie się zarumieni,
  • upieczony chleb studzimy na kratce,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *