Kurczak z włoszczyzną w sosie jogutrowo-śmietanowym

Kurczak z włoszczyzną w sosie jogurtowo-śmietanowym to proste danie z wykorzystaniem końcówek jarzyn które gdzieś plączą się po lodówce :). Lekko chrupiące warzywa, soczysty kurczak w kremowo śmietanowym sosie z nutą curry, podane z ugotowanym ryżem. Całkiem przypadkowo skomponowane danie w mojej rodzinie zrobiło furorę :).

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół małego selera
  • kawałek pora
  • pół dużej marchewki
  • pół dużej pietruszki
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12, 18%
  • 1 łyżeczka przyprawy curry lub więcej w zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać 🙂
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 torebki ryżu – 200-300 gram
  • ok pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  • obraną włoszczyznę kroimy w dość cienkie słupki a pora w półplasterki, cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • piersi z kurczaka kroimy w paseczki
  • na patelni na rozgrzanej oliwie/oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli przekładamy włoszczyznę, dokładnie mieszamy, doprawiamy curry, solą i pieprzem, podsmażamy pod przykryciem co raz mieszając ok 5 min, ( warzywa możemy podlać niewielką ilością wody),
  • po tym czasie do warzyw dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, i smażymy/dusimy pod przykryciem do momentu aż kurczak nie będzie surowy, co jakiś czas mieszając,
  • w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ryż wg instrukcji na opakowaniu,
  • gdy kurczak będzie gotowy dodajemy jogurt/śmietanę (ja użyłam pół na pól śmietany i jogurtu greckiego), mieszamy do momentu połączenia się składników i całość dudsimy chwilę aż śmietana/jogurt lekko się zredukuje,
  • gotowe danie doprawiamy jeszcze w razie konieczności i dodajemy posiekaną natkę pietruszki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *