Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem

Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem to treściwa i prosta propozycja na obiad :). Dobrze doprawione mięso w połączeniu ze śmietanowo-serowym sosem sprawia że zapiekanka jest przyjemnie kremowa i sycąca.

Składniki:

  • 500-600 gram mielonego mięsa
  • ok 300 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste rurki
  • 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora
  • 300 ml śmietany 12-18%
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok 150 gram żółtego sera
  • przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa, usmażone mięso ściągamy z gazu,
  • makaron gotujemy all dente wg instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy chłodną wodą,
  • różyczki kalafiora gotujemy all dente w osolonej wodzie, nastepnie odcedzamy,
  • ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
  • do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz, mieszamy, dodajemy połowę żółtego sera,
  • dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy makaron, mięso i różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy całość, zalewamy powstałym sosem i po wierzchu posypujemy drugą połową startego sera,
  • zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 40 min,
  • gotową zapiekankę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *